Heb jij last van tranende ogen als je bij iemand thuis bent die een huisdier heeft? Of krijg jij een verstopte neus en niesbuien in de buurt van de hond van je vriend of vriendin? Dan ben je mogelijk allergisch voor dieren. Dat kan best vervelend zijn als je zelf een viervoeter hebt of graag wilt. Lees hier hoe je een allergie voor huisdieren kunt herkennen en wat je hier tegen kunt doen.

Wat is een huisdierenallergie?

Als je allergisch bent voor huisdieren ontstaan de symptomen van de allergie vaak tijdens de aanraking met een dier. Veel mensen denken dat de haren van het dier de oorzaak zijn van de allergie. Dit is niet het geval. Als je allergisch bent voor dieren wordt dit veroorzaakt door o.a. de huidschilfers, ook wel ‘epitheel’ genoemd. In de veren van een dier en zelfs het speeksel en de urine kunnen ook allergenen zitten. Door het inademen van allergenen ontstaan de symptomen van een allergie.

De twee huisdierallergieën die het meest voorkomen zijn een hondenallergie en een kattenallergie. Katten hebben veel kleine allergenen die gemakkelijk in de luchtwegen terecht komen door ze in te ademen. Als je een allergie hebt, kun je last krijgen van verschillende klachten zoals jeukende ogen, een jeukende neus of eczeem.

Hoe ontstaat een huisdierenallergie?

De huidschilfers die van dieren afkomen verspreiden bepaalde allergenen waar je allergisch of overgevoelig voor kunt zijn. Je immuunsysteem is er om je te beschermen tegen virussen en bacteriën. Als je een allergische reactie hebt, valt je immuunsysteem een onschuldige stof aan omdat je lichaam denkt dat dit een schadelijke stof is. Bij een allergische reactie rondom huisdieren valt je lichaam dus de allergenen aan.

Elke keer als je in aanraking komt met deze allergenen, denkt je immuunsysteem weer dat dit schadelijke stoffen zijn. Op dat moment maakt je lichaam antilichamen aan om de deeltjes van de allergenen te bestrijden. Zo begint jouw allergie weer op te spelen.

Wat zijn de symptomen van een huisdierenallergie?

Een huisdierenallergie kan vervelende klachten met zich meebrengen. Bij deze allergie horen een of meer van de volgende symptomen:

 • Niezen
 • Loopneus of een verstopte neus
 • Jeuk in de neus
 • Jeukende ogen of prikkende ogen

Soms kun je ook last hebben van de volgende klachten:

 • Astma
 • Hoofdpijn
 • (Lichte) spierpijn
 • Gevoel alsof je koorts hebt
 • Futloosheid

De huisarts kan onderzoeken of je allergisch bent voor huisdieren.

Prevalin Allerstop

Allerstop tabletten remmen het effect van histamine in je lichaam.
Hierdoor worden je hooikoortsklachten ook minder. Deze tabletten
werken ook als je last hebt van je ogen of neus.

Bekijk dit product

Wat kun je doen bij een huisdierenallergie?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen bij huisdierenallergie. Bedenk wel dat de maatregelen alleen zin hebben als je een huisdierenallergie hebt die is aangetoond door de huisarts. Hieronder een aantal tips:

 • Heb je een huisdier? Laat hem/haar niet in de slaapkamer komen.
 • Was de kleding die je droeg in de buurt van huisdieren direct en leg ze niet in je slaapkamer.
 • Neem geen vloerbedekking. Allergenen blijven hierin hangen. Kies voor een hout,
  laminaat of zeil als vloer.
 • Ben je al in aanraking met huisdieren geweest en heb je vooral last van een loopneus, verstopte neus of niesbuien? Gebruik dan de Prevalin Neusspray** voor verlichting van je klachten. Heb je ook last van tranende, jeukende, branderige of rode ogen? Dan kun je Prevalin Oogdruppels** gebruiken.

*Dit product is een geneesmiddel en bevat de werkende stof cetirizine. Lees voor gebruik de bijsluiter.
**Dit product is een geneesmiddel en bevat de werkende stof dinatriumcromoglicaat. Lees voor gebruik de bijsluiter.