Heb je last van tranende en rode ogen in de ochtend? Of krijg je niesbuien en een verstopte neus in een ruimte met tapijt en gordijnen? Wellicht heb je last van je ademhaling in de nacht? Dit kan allemaal betekenen dat je een allergie hebt voor huisstofmijt of huismijt. Deze klachten kunnen gedurende het hele jaar voorkomen en kunnen vervelend zijn. Lees verder om alles over huisstofmijt te weten te komen.

Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is een reactie van het immuunsysteem op de uitwerpselen van de huismijt. In bijna elk huishouden en in bijna elk klimaat komen huisstofmijten voor. Daardoor kun je het hele jaar last hebben van deze allergie. Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. De beestjes doen geen kwaad maar je kunt er wel allergisch voor zijn. Ze leven van menselijke huidschilfers waardoor ze zich nestelen in bijvoorbeeld je kleding en je bed maar ook in meubilair, tapijt en gordijnen.

Daarnaast houden de beestjes van een temperatuur van ongeveer 25°C en van donkere en vochtige plekken. Het lichaam van een persoon met huisstofmijtallergie reageert op de inademing van het huismijtallergeen door histamine aan te maken. Histamine is het stofje dat de allergieklachten veroorzaakt. Als je een allergie hebt, kun je last krijgen van verschillende klachten zoals jeukende ogen, een jeukende neus of eczeem. Prevalin heeft verschillende middelen tegen huisstofmijt, zoals neussprays en tabletten.

 

Prevalin Neusspray

Prevalin Neusspray zorgt ervoor dat het vrijkomen van histamine wordt geremd.
De neusspray vormt een beschermend laagje om de mestcellen en remt hierdoor
het vrijkomen van deze stoffen die overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
Verschijnselen van hooikoorts zoals een loopneus, verstopte neus, jeuk en
niezen worden tegengegaan doordat de histamine niet vrij kan komen.

Bekijk dit product

 

 

 

Hoe ontstaat huisstofmijtallergie?

Huisstofmijten verspreiden bepaalde prikkelende stoffen waar je allergisch of overgevoelig voor kunt zijn.
Je immuunsysteem is er om je te beschermen tegen virussen en bacteriën. Als je een allergische reactie hebt, valt je immuunsysteem een onschuldige stof aan omdat je lichaam denkt dat dit een schadelijke stof is. Bij een allergische reactie op huisstofmijt valt je lichaam dus de stoffen van de uitwerpselen van de huisstofmijt aan.

Elke keer als je in aanraking komt met huisstofmijt, denkt je immuunsysteem weer dat het een schadelijke stof is. Op dat moment maakt je lichaam antilichamen aan om de deeltjes van de huisstofmijt te bestrijden. Zo begint jouw allergie op te spelen. Een allergie kan erfelijk zijn. Als één van je ouders een huisstofmijtallergie heeft, dan is er een kans van 50% dat jij dezelfde allergie hebt.

Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie?

Een huisstofmijtallergie kan vervelende klachten met zich meebrengen. Bij deze allergie horen de volgende symptomen:

  • Niezen
  • Loopneus of een verstopte neus
  • Jeuk in de neus
  • Jeukende ogen of prikkende ogen.

Soms kun je ook last hebben van de volgende klachten:

  • Astma
  • Hoofdpijn
  • (Lichte) spierpijn
  • Gevoel alsof je koorts hebt
  • Futloosheid

De huisarts kan onderzoeken of je allergisch bent voor huisstofmijt.

Wat kun je doen tegen huisstofmijtallergie?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen huisstofmijtallergie. Bedenk wel dat de maatregelen alleen zin hebben als je een huisstofmijtallergie hebt die is aangetoond door de huisarts.

1. Producten tegen huisstofmijt

Prevalin heeft verschillende middelen die helpen bij een huisstofmijtallergie. Prevalin Allerstop tabletten* beschermen tegen een loopneus, tranende ogen, benauwdheid en andere allergieklachten. Heb je vooral last van een loopneus, verstopte neus of niesbuien? Dan is het gebruik van Prevalin neusspray** een optie. Heb je ook last van tranende, jeukende, branderige of rode ogen? Dan kun je Prevalin oogdruppels** gebruiken.

2. Saneren

Huisstofmijt leeft in tapijt en kleden. Met een allergie voor huisstofmijt is het daarom verstandig je huis te saneren. Saneren betekent bepaalde aanpassingen in je huis maken. Het is bijvoorbeeld slim om tapijten, kleden en stofnesten het huis uit te doen. Laminaat of vinyl zijn goede vervangers voor tapijt. Ook kan een stoffen bank het best vervangen worden door een leren bank.

3. Schoon beddengoed

Was je beddengoed twee keer per week op 60°C of hoger. Onder 60°C overleven de huisstofmijten. Er zijn daarnaast speciale hoezen voor beddengoed verkrijgbaar, die de uitwerpselen van de beestjes tegenhouden.

4. Ventilație

Huisstofmijten houden van vochtige plekken. Het is daarom belangrijk om je huis goed te ventileren. Zet altijd de ventilatieroosters open in het huis. Je kunt ook een raam op een kier zetten.

5. Stofzuigen

Als je stofzuigt worden de uitwerpselen van de huisstofmijt opgezogen maar ook een deel wordt weer uitgeblazen. Het is daarom verstandig als je een huisstofmijtallergie hebt om zelf niet stof te zuigen maar dit door iemand anders te laten doen. Daarnaast is het belangrijk, als je een kleed of tapijt hebt, dit twee keer in de week stof te zuigen. Let erop dat je de filter van de stofzuiger en de stofzak regelmatig vervangt, twee keer zo vaak als dat je normaal zou doen.

 

Prevalin Allerstop

Allerstop tabletten remmen het effect van histamine in je lichaam.
Hierdoor worden je hooikoortsklachten ook minder. Deze tabletten
werken ook als je last hebt van je ogen of neus.

Bekijk dit product

 

*Dit product is een geneesmiddel en bevat cetirizine. Lees voor gebruik de bijsluiter.
**Dit product is een geneesmiddel en bevat dinatriumcromoglicaat. Lees voor gebruik de bijsluiter.