Hooikoorts kan tot vervelende klachten leiden. Deze kunnen zich in en rondom de ogen, neus, keel en longen uiten. Op deze pagina hebben we de meest voorkomende symptomen van hooikoorts voor je op een rijtje gezet. Wil je weten of je mogelijk last hebt van hooikoorts? Doe dan de hooikoortstest. Mocht je blijvend last hebben van een van deze onderstaande klachten, neem dan altijd even contact op met je huisarts! Het kan namelijk ook zijn dat je geen hooikoorts hebt maar allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts is allereerst te herkennen aan de vaak zichtbare klachten. Deze uiten zich door:

Er zijn echter ook onderliggende klachten die minder makkelijk zichtbaar zijn zoals:

Al deze klachten kunnen zich op vele verschillende manieren uiten. Om het overzichtelijk te houden hebben we alle symptomen, én mogelijke oplossingen, hieronder voor je op een rijtje gezet.

Neusklachten

Allereerst kunnen er vooral rondom de neus hooikoortsklachten optreden. Lees hier verder over neusklachten door hooikoorts.

Veel verschijnselen lijken op de symptomen van verkoudheid. Toch is er een verschil. Lees hier over het verschil tussen hooikoorts en verkoudheid!

Als je voornamelijk last hebt van de symptomen rondom de neus dan kan een neusspray met micro-gel verlichting bieden. De voordelen van neussprays zijn dat ze direct lokaal in de neus werken en de effecten van histamine remmen. Hiermee verminderen hooikoortsklachten aan de neus zoals niesbuien en een loopneus. Mocht je last hebben van bovenstaande neusklachten, bekijk dan onze Prevalin Direct Plus neusspray* die je helpt om snel je hooikoortsklachten te verminderen.

Bekijk dit product

Oogklachten

Hooikoorts kan ook irritatie opleveren rondom je ogen. Veel voorkomende symptomen daarvan zijn tranende ogen of rode en branderige ogen. Lees hier verder over eventuele oogklachten en wat je kan doen om de symptomen te verminderen.

Een van de trucjes zijn de Prevalin oogdruppels** waarmee je de klachten kunt verminderen of voorkomen. Deze druppels werken op de juiste plek en leggen een beschermend laagje over het oog. Hierdoor komt je oog minder in contact met de stuifmeelkorrels, wat resulteert in minder hooikoortsklachten in en rondom de ogen.

Bekijk dit product

Oren en keel

Ook rondom de oren en de keel kun je last hebben van klachten. Lees hier welke van symptomen door hooikoorts er kunnen voorkomen.

Voor deze klachten kun je gebruik maken van Prevalin hooikoortstabletten***. Deze remmen het effect van histamine in je lichaam. Hierdoor worden je hooikoortsklachten ook minder. Deze tabletten werken ook als je last hebt van je ogen of neus.

Bekijk dit product

Ademhalingsklachten

Ademhalingsklachten kunnen een gevolg zijn van een hooikoortsallergie. Hoewel deze klachten vaak een bijkomstigheid zijn van hooikoorts kunnen ze ook een uiting zijn van astma. Dit kan lastig te onderscheiden zijn van hooikoorts. Neem dus altijd even contact op met je huisarts mocht je last hebben van onderstaande klachten:

  • Een drukkend gevoel op de borst
  • Hoesten met of zonder slijm
  • Piepende ademhaling
  • Ontstaan of verergeren van astma
  • Benauwdheid

Overige hooikoorts symptomen

Er zijn ook symptomen die gelinkt kunnen worden aan hooikoorts maar welke lastiger te herkennen zijn. Dit zijn klachten zoals:

  • Vermoeidheid
  • Slechte concentratie
  • Slaapstoornissen
  • Hoofdpijn

Deze symptomen kunnen echter ook een uiting zijn van astma of een andere allergie. Neem dus altijd even contact op met je huisarts als je één van deze symptomen herkent.

Je kunt dus last hebben van verschillende hooikoortsklachten en elke klacht heeft zijn eigen symptomen. Sommige van deze symptomen zijn duidelijker zichtbaar dan andere. Afhankelijk van je klacht kan je verschillende middelen gebruiken om de hooikoortsklachten te verminderen. Onderzoek dat dus eerst goed voor je van een middel gebruik maakt. Als je meer informatie wilt over de manieren om je hooikoortsklachten te verminderen of vermijden, neem dan een kijkje op onze behandelingen– of producten pagina.

* Prevalin Direct Plus is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
** Dit product is een geneesmiddel en bevat dinatriumcromoglicaat. Lees voor gebruik de bijsluiter.
*** Dit product is een geneesmiddel en bevat cetrizine. Lees voor gebruik de bijsluiter.