Hooikoorts is een veel voorkomende allergie die wordt veroorzaakt door pollen. Reacties als gevolg van overgevoeligheid van pollen kunnen vervelende verschijnselen met zich meebrengen zoals de bekende loopneus of branderige ogen. Minder bekend, maar niet minder vervelend, is het effect dat hooikoorts kan hebben op je huid.

Welke huidklachten kunnen er ontstaan door hooikoorts?

Hoewel het niet de meest voorkomende klacht is, krijgen sommige mensen last van een opgezwollen mond of gezicht als gevolg van hooikoorts. Ook zijn rode vlekken, mogelijk met bulten op de huid een verschijnsel tijdens het hooikoortsseizoen. Deze verschijnselen kunnen gepaard gaan met jeuk. De uitslag en jeuk ontstaan doordat je huid in aanraking is gekomen met pollen, in tegenstelling tot veel andere hooikoortsverschijnselen, zoals hoesten en snotteren, die ontstaan door het binnenkrijgen van pollen.

Hooikoorts en eczeem

Personen die op latere leeftijd enkel nog last hebben van een loopneus of niezen, hadden vroeger als
baby misschien last van eczeem* als mogelijk gevolg van een allergische reactie op pollen. Veel mensen groeien over deze vervelende huidverschijnselen heen. Daarentegen blijft bij veel mensen de snotterige neus en het niezen.
*Note: eczeem kan uiteraard ook reactie zijn op andere allergie├źn.

 

Last van hooikoorts? Laat je niet belemmeren en kijk hier welke behandeling het beste bij jou past.

 

KOAG/KAG-nr. 24-0220-0837