Branderige ogen, last van je keel en de herkenbare kriebel in je neus kunnen het al aan geven, het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Vervelend om je dagen door te brengen met een verstopte of juist loopneus. Helaas speelt aanleg een grote rol bij hooikoorts en kun je de klachten niet volledig voorkomen. Wat zorgt eigenlijk voor de neusklachten bij hooikoorts en hoe kun je het verzachten?

Waarom krijg je last van je neus bij hooikoorts?

Je krijgt last van je neus doordat de pollen in je slijmvliezen terechtkomen waardoor een allergische reactie kan ontstaan. Vaak zijn neusklachten één van de eerste, herkenbare, symptomen bij hooikoorts. Hooikoorts is een andere naam voor pollenallergie. Iemand met een pollenallergie is overgevoelig voor het stuifmeel van grassen, planten of bomen dat in de lucht hangt. Deze allergie uit zich onder andere in het hebben van neusklachten zoals:

 • Een kriebelende neus, met vaak moeten niezen tot gevolg
 • Een verstopte neus
 • Een loopneus

Tips bij neusklachten

Helaas zul je niet alle prikkels kunnen vermijden om klachten te voorkomen. Wel kun je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen om de verschijnselen te verminderen:

 • Houd overdag je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten om te voorkomen dat de pollen ook in huis terechtkomen.
 • Neem geen snijbloemen of veldboeketten in huis. Zet ook geen sterk geurende bloemen of
  planten in huis.
 • Maak gebruik van Direct Prevalin* of Direct Plus Prevalin*. Deze neussprays zijn direct te gebruiken bij de eerste symptomen van hooikoorts. De sprays stoppen allergenen door een ondoordringbare micro-gel barrière op het neusslijmvlies te vormen en zo de allergische symptomen tegen te gaan.
 • Maak gebruik van Prevalin Neusspray**. Deze neusspray remt het vrijkomen van histamine, de veroorzaker van vervelende symptomen van hooikoorts zoals de benoemde neusklachten. Deze neusspray werkt 3 à 4 uur en is gedurende het gehele hooikoortsseizoen te gebruiken.
 • Werkt de Prevalin Neusspray niet voldoende voor jou? Gebruik dan Prevalin Neusspray Extra Sterk**. Deze neusspray heeft een verhoogde dosis van de werkende stof dinatriumcromoglicaat en werkt 6 à 8 lang.
 • Gebruik Allerstop tabletten*** met antihistaminica voor verlichting van hooikoorts.

 

Meer lezen over hooikoorts? Lees dan ook onze andere artikelen over de andere symptomen van hooikoorts, de behandeling van hooikoorts of lees over het verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid.

 

*Dit product is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
**Dit product is een geneesmiddel en bevat dinatriumcromoglicaat. Lees voor gebruik de bijsluiter.
*** Dit product is een geneesmiddel en bevat cetirizine. Lees voor gebruik de bijsluiter.

 

KOAG/KAG-nr. 24-0320-1142