Zodra de eerste bloemen in bloei staan, verlaten veel mensen het huis om van de buitenlucht te genieten. Helaas kunnen mensen last krijgen van hooikoortsklachten in deze periode. Om geen last te krijgen van een snotterende neus en jeukende ogen proberen ze zoveel mogelijk pollen te ontwijken. Maar wat zorgt nu precies voor die hooikoorts klachten? En is er iets tegen die klachten te doen?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie die leidt tot overgevoeligheid voor bepaalde soorten pollen. Deze pollen, ook wel bekend als stuifmeel, zijn afkomstig van planten, grassen of bomen. Kleine stuifmeelkorreltjes vliegen mee met de wind en kunnen op deze manier in aanraking komen met je mond, neus, ogen of luchtwegen. Vooral vanaf mei tot en met augustus kun je last hebben van hooikoorts. Dit is namelijk de periode dat veel bloemen en grassen in bloei staan en stuifmeel afgeven.

Hoe ontstaat hooikoorts?

Hooikoorts ontstaat door het contact tussen de stuifmeelkorreltjes en je afweersysteem. Ten onrechte denkt je afweersysteem dat het stuifmeel een gevaarlijke stof is. Je lichaam is dus een beetje in de war en bereidt zich daarom voor op een volgende ‘aanval’ van het stuifmeel. Daarom maakt je lichaam alvast een antistof aan die zich hecht aan de zogeheten mestcel.

Tijdens de productie van deze antistof gebeurt er nog niks. Pas bij het volgende contact met het stuifmeel gaat het mis. Je immuunsysteem herinnert zich dat stuifmeel gevaarlijk is en de mestcel met daarin de antistof breekt open. Hierbij komt er een stofje genaamd histamine vrij. Histamine veroorzaakt de klachten van hooikoorts. De stof zorgt voor verwijding van de bloedvaten waardoor je een loopneus kan krijgen. Na verloop van tijd kan je neusslijmvlies opzwellen waardoor je neus verstopt raakt. Verder kan histamine zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden hechten waardoor je last kan krijgen van jeuk, tranende ogen en irritatie.

Symptomen hooikoorts

Hooikoorts kan zorgen voor verschillende klachten. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn:

  • Een jeukende neus
  • Niezen
  • Loopneus en verstopte neus
  • Jeukende, branderige en tranende ogen
  • Hoesten en een pijnlijke keel
  • Benauwdheid
  • Moeheid
  • Een ‘grieperig’ gevoel

Op onze symptomen pagina staat meer informatie over deze klachten.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Wil je weten hoe je de klachten kan verlichten? Lees dan onze hooikoorts tips. Gelukkig zijn er ook verschillende middelen die kunnen helpen bij de verlichting van deze klachten. Voorbeelden hiervan zijn onze Prevalin neusspray* ,Prevalin oogdruppels* of Prevalin hooikoortstabletten** . Verder kun je ook het stuifmeel proberen te vermijden door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen of binnen te blijven. Tot slot kan immunotherapie ook helpen.

Er zijn dus nog genoeg opties die je kunnen helpen om de klachten van hooikoorts te verminderen. Wil je meer informatie over de symptomen van hooikoorts en hoe je deze kan vermijden? Neem dan een kijkje op onze pagina over hooikoorts symptomen hierover. Bekijk onze pagina met middelen tegen hooikoorts om je hooikoortsklachten te verminderen.

* Dit product is een geneesmiddel en bevat dinatriumcromoglicaat. Lees voor gebruik de bijsluiter.
**Dit product is een geneesmiddel en bevat cetrizine. Lees voor gebruik de bijsluiter.