Pollen

Als je last hebt van hooikoorts dan weet je misschien wel dat dit wordt veroorzaakt door pollen. Het wordt vaak iets lastiger als je moet vertellen wat pollen nu precies zijn en waarom je er allergisch voor bent. Om het allemaal iets overzichtelijker te maken hebben we hieronder alle informatie over pollen voor je op een rijtje gezet. Als je dit hebt gelezen weet jij alles over pollen en wat ze te maken hebben met hooikoorts!

Wat zijn pollen?

Grassen, planten en bomen laten pollen los om zich voort te planten. Deze pollen, ook wel bekend als stuifmeel, worden gemaakt in de meeldraden van de mannelijke bloem. Dit gebeurt zodra de grassen, planten of bomen in bloei staan. Voor de voortplanting is het belangrijk dat dit stuifmeel op de stamper, het vrouwelijke deel van een soortgelijke bloem, terecht komt.

Zodra dit gebeurt is de bloem bevrucht en kan de boom, gras of plant zich voortplanten. Voor de verplaatsing van de stuifmeelkorrels maakt de bloem handig gebruik van de wind of insecten. De insecten nemen het stuifmeel mee aan hun pootjes als ze op zoek zijn naar eten. Op deze manier kunnen de pollen zich over vele kilometers verspreiden.

Wat is een pollenallergie?

Als je last hebt van een pollenallergie ben je allergisch voor het stuifmeel van bomen, planten en grassen. Dit worden ook wel de hooikoortspollen genoemd. Als dit stuifmeel in contact komt met je neus, ogen of keel reageert je lichaam daarop door een stofje genaamd histamine aan te maken. Dit stofje is vaak de grote veroorzaker van de meest voorkomende hooikoortsklachten zoals een loopneus of tranende ogen. Als je erg veel last hebt van je pollenallergie, dan kun je natuurlijk altijd gebruik maken van een van de producten tegen hooikoorts. Deze kunnen je mogelijk helpen om je klachten te verminderen.

Welke verschillende pollen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten pollen. Er zijn enkele hooikoortspollen waar relatief veel mensen allergisch voor zijn. Hieronder staan de grootste pollenverspreiders voor je op een rijtje.

De els

De els bloeit vanaf februari tot en met maart. Mensen die allergisch zijn voor de pollen van de els hebben daarom vaak vrij vroeg in het jaar last van hooikoortsklachten. De els is te herkennen aan de zwarte stam en staat vaak naast waterkanten op drassige plaatsen.

De hazelaar

De hazelaar bloeit vanaf halverwege maart tot mei en is een ‘naaktbloeier’. Dit betekent dat hij al bloeit als hij nog geen bladeren heeft. De hazelaar komt voornamelijk voor in loofbossen aan de rand van het bos.

De berk

De berk bloeit net zoals de hazelaar vanaf halverwege maart tot halverwege mei. Op dat moment geeft deze boom dan ook de meeste pollen af. De boom is te herkennen aan de afbladderende bast op de stam.

Grassen

Grassen bloeien van begin mei tot en met juli. Dat is dan ook het moment dat je het meeste last kunt krijgen van de graspollen. Grassen zijn de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Er zijn ongeveer 140 verschillende soorten gras waarvan er ongeveer 29 hooikoortsklachten kunnen veroorzaken!

Bijvoet

Bijvoet is een soort onkruid dat bij veel mensen hooikoortsklachten veroorzaakt. Dit kruid is voornamelijk te vinden aan weg- en waterkanten en is te herkennen aan de kleine gele bloemen. Bijvoet bloeit van juli tot september en daarom sluit het voor veel mensen de hooikoortsperiode af.

 

Prevalin Neusspray

Prevalin Neusspray zorgt ervoor dat het vrijkomen van histamine wordt geremd.
De neusspray vormt een beschermend laagje om de mestcellen en remt hierdoor
het vrijkomen van deze stoffen die overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
Verschijnselen van hooikoorts zoals een loopneus, verstopte neus, jeuk en
niezen worden tegengegaan doordat de histamine niet vrij kan komen.

Bekijk dit product

 

Wanneer heb je het meeste last van pollen?

Zoals je hierboven hebt gelezen heeft iedere soort bloem, gras of boom zijn eigen bloeiperiode. De periode waarin je last krijgt van hooikoortsklachten kan dus per persoon verschillen. Over het algemeen begint de hooikoorts periode vanaf februari en loopt hij door tot en met het eind van september.

Verder kan de periode en hoeveelheid waarin pollen voornamelijk voorkomen afhankelijk zijn van het klimaat. Een warme winter kan tot gevolg hebben dat bloemen eerder gaan bloeien. Hierdoor kunnen er vroeg in het jaar al pollen in de lucht hangen. Het dagelijkse weer heeft ook veel invloed op de hoeveelheid van pollen in de lucht. Op warme en zonnige dagen is er het meeste kans op pollen in de lucht. Dit in tegenstelling tot regenachtige dagen, op deze momenten worden de meeste pollen uit de lucht gespoeld door de regen.

Zo! Je weet nu alles over pollen. Je weet hoe ze zich verspreiden en in welke periode je welke bomen of grassen het beste kunt ontwijken. Ben je benieuwd in welke periode jij voornamelijk moet uitkijken voor een van deze bomen, grassen of planten? Bekijk dan de hooikoortsverwachting of download de pollenkalender! Hier kun je precies zien in welke periode je welke pollen het beste kunt ontwijken. Ondanks je voorbereiding nog steeds last van hooikoortsklachten? Neem dan een kijkje bij onze hooikoortstips. Hier staat hoe je het best je hooikoortsklachten kan vermijden of verminderen.