Je bent aan het snotteren, je hebt een loopneus en je moet veel niezen… Veel mensen zullen denken dat ze verkouden zijn. Dat klopt niet altijd. De verschijnselen kunnen namelijk ook duiden op hooikoorts! Benieuwd naar de verschillen tussen hooikoorts en verkoudheid? Lees snel verder!

Wat is het verschil tussen hooikoorts en verkoudheid?

Hoewel de verschijnselen van hooikoorts en een verkoudheid op elkaar kunnen lijken, is het verschil goed te herkennen. Hieronder beschrijven we 5 verschillen:

1. Seizoen

Het is een inkoppertje, maar ook het grootste verschil: hooikoorts is seizoensgebonden, verkoudheid niet. Als eerder al eens is vastgesteld dat je hooikoorts hebt, dan is de kans groot dat je loopneus en branderige ogen komen door de pollen in de lucht! Is eerder nooit hooikoorts gediagnosticeerd? Overleg dan even met de huisarts zodat je zeker weet dat je symptomen te maken hebben met hooikoorts. Is eerder al eens vastgesteld dat je hooikoorts hebt, en heb je heb je in de lente of zomer maanden ineens last van een loopneus of branderige ogen? Dan is de kans groot dat dit door de pollen in de lucht komt!

2. Snelheid

In tegenstelling tot verkoudheid, zullen de verschijnselen bij hooikoorts snel opkomen zodra je in
aanraking bent gekomen met pollen. Vervolgens kunnen de verschijnselen snel afnemen, bijvoorbeeld na een regenbui waardoor het aantal pollen in de lucht vermindert, of kunnen de verschijnselen juist gedurende het hele pollenseizoen aanhouden. Hoe lang je last hebt van de verschijnselen, is afhankelijk van de soort pollenallergie. De verschijnselen bij een verkoudheid komen vaak geleidelijk en houden gemiddeld 5 à 10 dagen aan, ook als omstandigheden zijn veranderd.

3. Snot

Ook is er een verschil in het snot. Bij verkoudheid is je snot vaak voller van structuur en gekleurd. Als je last hebt van hooikoorts, is de structuur van je snot juist waterig, waardoor het gemakkelijk uit je neus loopt.

4. Hoesten

Hoesten is een natuurlijke reactie op geïrriteerde luchtwegen. Met een kriebelhoest probeert je lichaam je luchtwegen schoon te maken. Een vastzittende hoest kan helpen om overtollig slijm uit je luchtwegen te verwijderen. Bij verkoudheid kan je last hebben van kriebelhoest en vastzittende hoest. Mensen met hooikoorts hebben vooral last van kriebelhoest en kriebel achterin de keel.

5. Jeukend gevoel

Bij zowel verkoudheid als hooikoorts kan je last hebben van een jeukende neus. Heb je ook last van een jeukende keel en kriebelend gehemelte? Dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts!

Heb je last van hooikoortsverschijnselen? Lees hier hoe je hooikoorts kan behandelen.

 

KOAG/KAG-nr. 24-0220-0837